Editorial

Afspraken voor vooruitgang

Het afgelopen jaar zag er vanwege COVID-19 wederom anders uit dan we allemaal hadden gehoopt. We zijn trots op alle experts die zich, grotendeels online, zijn blijven inzetten. Al het werk rondom het maken van afspraken, normen en richtlijnen heeft niet stilgelegen. Iedereen die afgelopen jaar een bijdrage heeft geleverd, een training heeft gevolgd of met normen in de praktijk gewerkt heeft, bedankt!

In deze laatste maand van het jaar kijken we niet alleen terug, maar vooral ook vooruit. In een snel veranderende wereld zijn afspraken onmisbaar. We gaan anders reizen, over naar nieuwe vormen van energie, duurzamere en efficiƫntere zorg leveren, anders kijken naar de bouw van woningen en het (her)gebruik van materialen en we worden steeds digitaler. Kortom, er zijn veel vraagstukken die om gezamenlijke afspraken vragen.

Oplossingen komen het beste tot stand als alle sectoren samenwerken. Daar dragen we als NEN graag aan bij. Zodat gedragen afspraken de wereld sneller vooruit helpen en het verschil gaan maken in ieders dagelijks leven.

Als partijen uit alle sectoren samen aan tafel gaan zitten, dan worden oplossingen sneller in de praktijk toegepast. Ruim 5000 experts werken via NEN aan de totstandkoming van normen. Maar voor alle uitdagingen die voor ons liggen, zowel in Nederland als in Europa en zelfs wereldwijd, hebben we nog veel meer partijen nodig die willen meewerken aan oplossingen.

'Laat je inspireren door de ontwikkelingen in verschillende sectoren en overweeg of deelname aan normontwikkeling ook iets voor jou is. We zien je graag in 2022!'

In deze editie belichten we weer een aantal van die oplossingen. Duurzamer bouwen, demontabele bruggen, een revolutionaire methode voor het meten van toxische stoffen in ons water en een column over de woningproblematiek in ons land. Maar ook over innovaties voor het verwijderen van waterplanten, bouwblokken van plastic afval en, van een heel andere orde, een automatische biertap voor festivals. Laat je inspireren door de ontwikkelingen in verschillende sectoren en overweeg of deelname aan normontwikkeling ook iets voor jou is.

Voor nu wensen we je inspiratie, leesplezier en hele fijne feestdagen. En we zien je graag terug in 2022!

De redactie NENMagazine