ACTUEEL


NEN-keurmerk voor mondkapjes voor publiek gebruik gereed

NEN publiceert een certificatieschema voor mondkapjes voor publiek gebruik. Dit is gebaseerd op de eerder gepubliceerde NEN-spec 1-2. Hierin staan eisen beschreven voor producenten van mondkapjes voor publiek gebruik. Door te laten testen volgens het certificatieschema kunnen fabrikanten aantonen dat hun mondkapjes voldoen aan de gestelde eisen. Begin 2021 kunnen de eerste mondkapjes gecertificeerd worden en het keurmerk krijgen.

In alle publieke binnenruimtes is het dragen van mondkapjes voor publiek gebruik sinds 1 december verplicht. Dit type mondkapjes is een nieuw consumentenproduct in Nederland. Veel consumenten weten dus niet waar ze op moeten letten bij de aanschaf van zo’n mondkapje. Een keurmerk kan bijdragen bij de aankoopkeuze.

In NEN-spec 1-2 wordt omschreven aan welke eisen mondkapjes voor publiek gebruik moeten voldoen. Het certificatieschema zorgt ervoor dat alle certificerende instellingen en laboratoria deze eisen op dezelfde manier testen. Door mondkapjes te laten testen volgens de methode beschreven in het certificatieschema kunnen producenten aantonen dat hun mondkapjes voldoen aan de eisen in NEN-spec 1-2. Als een certificaat is uitgereikt, mogen producenten de verpakking en/of het mondkapje van het NEN-keurmerk voorzien. Consumenten kunnen daardoor zien dat ze een mondkapje kopen dat aantoonbaar voldoet aan NEN-spec 1. Betrokken partijen NEN heeft het initiatief genomen voor het opstellen van het certificatieschema voor mondkapjes voor publiek gebruik. Het schema is opgesteld door experts werkzaam bij verschillende bedrijven en instellingen. De volgende organisaties hebben meegewerkt aan het schema: Airpop / Telecom Lifestyle Fashion B.V; Modint - Brancheorganisatie Mode, Interieur, Tapijt en Textiel; Maastricht University/Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials; Kiwa Nederland B.V.; Chargeurs PCC; ISKO Vital B.V.; Little Concepts; Précon Consulting Group; en Toppoint. Samen zijn deze experts er in geslaagd om in korte tijd een werkbaar certificatieschema te publiceren.

'We hebben ook goed gekeken naar de eisen die in andere landen gelden voor publieksmaskers. Voor een goede werking is het onder andere van groot belang dat de maskers comfortabel zijn en neus en mond goed afsluiten. Een goede filtering, ademdoorlaatbaarheid en pascomfort zijn hierbij cruciaal. Dankzij certificering kunnen we de gebruikers de zekerheid bieden dat als de maskers die zijn voorzien van het NEN-keurmerk aan al deze vereisten voldoen.’.'

Leendert van der Marel, Directeur Business Development bij Kiwa Nederland B.V

In alle publieke binnenruimtes is het dragen van mondkapjes voor publiek gebruik sinds 1 december verplicht. Dit type mondkapjes is een nieuw consumentenproduct in Nederland. Veel consumenten weten dus niet waar ze op moeten letten bij de aanschaf van zo’n mondkapje. Een keurmerk kan bijdragen bij de aankoopkeuze.

In NEN-spec 1-2 wordt omschreven aan welke eisen mondkapjes voor publiek gebruik moeten voldoen. Het certificatieschema zorgt ervoor dat alle certificerende instellingen en laboratoria deze eisen op dezelfde manier testen. Door mondkapjes te laten testen volgens de methode beschreven in het certificatieschema kunnen producenten aantonen dat hun mondkapjes voldoen aan de eisen in NEN-spec 1-2. Als een certificaat is uitgereikt, mogen producenten de verpakking en/of het mondkapje van het NEN-keurmerk voorzien. Consumenten kunnen daardoor zien dat ze een mondkapje kopen dat aantoonbaar voldoet aan NEN-spec 1. Betrokken partijen NEN heeft het initiatief genomen voor het opstellen van het certificatieschema voor mondkapjes voor publiek gebruik. Het schema is opgesteld door experts werkzaam bij verschillende bedrijven en instellingen. De volgende organisaties hebben meegewerkt aan het schema: Airpop / Telecom Lifestyle Fashion B.V; Modint - Brancheorganisatie Mode, Interieur, Tapijt en Textiel; Maastricht University/Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials; Kiwa Nederland B.V.; Chargeurs PCC; ISKO Vital B.V.; Little Concepts; Précon Consulting Group; en Toppoint. Samen zijn deze experts er in geslaagd om in korte tijd een werkbaar certificatieschema te publiceren. Certificerende instellingen Om gelijke en juiste testen te waarborgen, moeten certificerende instellingen (CI’s) een licentieovereenkomst sluiten met NEN. Dit kan vanaf 15 december en is nodig om volgens het certificatieschema mondkapjes te kunnen testen en certificeren en het keurmerk af te mogen geven. Producenten en importeurs kunnen bij alle CI’s terecht die een overeenkomst met NEN hebben. Op de website van NEN staat een overzicht van alle CI’s die al aangesloten zijn. Ook staat er een FAQ voor producenten die geïnteresseerd zijn in het schema. Downloaden en meer informatie Voor meer informatie en downloaden van het NEN certificatieschema ‘Mondkapjes voor publiek gebruik: ga naar nen.nl/mondkapjes. Aanvullende vragen die niet worden beantwoord in de FAQ? Neem contact op met NEN, Anne-Wil Broersma en Joost Witsenburg via afc@nen.nl