INNOVATIE


Licht in de donkere decemberdagen

Wie wel eens in december bij NEN in Delft is geweest, weet dat er in onze entreehal altijd een metershoge kerstboom staat. Een kunstboom die die bij binnenkomst een gezellige, warme sfeer oproept. Waarom dan kiezen voor iets anders? Omdat hetzelfde doen en werken op de automatische piloot geen vernieuwing bevordert. En dat is juist iets waar we bij NEN mee bezig zijn.

Normen maken op de automatische piloot, als in ‘zo doen we het altijd’, is niet meer van deze tijd. Nieuwe vraagstukken vragen om nieuwe denkwijzen en nieuwe oplossingen. Wat ontstaat er als je die gedachtegang ook doortrekt naar de kerstboom vroegen wij ons af. Hoe laat je ook tijdens de donkere decemberdagen zien dat je in beweging bent? Volop aan het vernieuwen bent? Dat je het ‘lichtpunt’ bent in het woud van afspraken, innovaties, normen, eisen, richtlijnen? Hoe laten we een nieuw licht schijnen op een oude traditie zonder afbreuk te doen aan de sfeer die de decembermaand zo uniek maakt?


Letterlijk met licht! Samen met Univate uit Hoofddorp zijn we uitgekomen op lichtkunst. Univate is een full-service creatieve studio met meer dan tien jaar ervaring in het produceren van innovatieve audiovisuele ervaringen. Met licht kun je iets creëren dat er zonder dat licht letterlijk niet is.

Jasper Steenkamp, oprichter Univate: ‘Het is een mooi project dat voor ons tegelijkertijd een uitdaging was. De lichtkunst-kerstboom is speciaal voor NEN gemaakt. Het is mooi om te zien dat NEN het aandurft om zo te vernieuwen. Het blijft een kerstboom, maar is echt een hele andere beleving dan de traditionele boom met kerstballen en slingers. Het resultaat, een sensationele eyecatcher als kerstboom, kan wel eens de wereld over gaan. We kunnen deze nu in ieder formaat en met iedere gewenste projectie maken.’

De projectie van licht en kleuren creëert een kerstboom waarvan het uiterlijk constant in beweging is. Vallende sterren, kleuren, sneeuwvlokken, lichtjes, vuurwerk, niet allemaal tegelijk, maar het zit er allemaal in. Waar een traditionele boom één aanblik heeft, heeft dit lichtkunstwerk er meerdere. Door middel van projection mapping verandert een abstract 3D object in een sensationele eyecatcher. Het is constant in beweging. Precies zoals NEN dat is als het gaat om afspraken vastleggen. Dat is geen statisch proces, maar een die continu in beweging is.

De projectie komt tot stand met een laserprojector van maar liefst 21.000 lumen. Een peertje thuis geeft zo’n 400 lumen. Met 21.000 lumen klinkt het alsof we de gehele wijk in Delft verlichten, maar door de speciale projectie-techniek verlicht het alleen datgene waarop geprojecteerd wordt.


Een laserprojector moet wel veilig zijn, daarom zijn ook hiervoor in internationaal verband afspraken vastgelegd. Zo voldoet deze bijvoorbeeld aan NEN-EN-IEC 6085' Veiligheid van optische straling en laser uitrusting'.

Op naar 2020

We vernieuwen, we verduurzamen, we kijken meer buiten, we doen de dingen anders dan vroeger. We gaan met onze tijd mee. En niet alleen dat, we gaan onze tijd vooruit. We willen meer maatschappelijke impact creëren en de markt beter bedienen. Er zijn mooie nieuwe projecten, we spelen in op uitdagingen van deze tijd en we worden als organisatie wendbaarder en flexibeler. En dat zonder onze kracht te verliezen: het samenbrengen en verbinden van partijen om samen tot oplossingen te komen.


Circulair bouwen, plastics in water, artificial intelligence, big data, klimaatadaptatie, de energietransitie, de wereld om ons heen staat niet stil. NEN ook niet. We zijn volop in beweging, brengen partijen samen om afspraken vast te leggen en werken met alle betrokken experts en belanghebbenden aan afspraken voor een betere wereld. Dat doen we ook in 2020 graag weer met u samen!

In het echt zien?

Het effect is natuurlijk het mooiste in het echt, maar met het filmpje krijgt u een idee hoe het eruit ziet. Bent u in de buurt van Delft maar heeft u binnenkort geen afspraak meer bij NEN? U mag altijd even komen kijken om de lichtkunstkerstboom in het echt te bekijken. Hij staat er tot 3 januari!