AWARD


Makers van standaarden ontvangen Engineering Emmy Award

Normen en standaarden zijn overal te vinden, ook in de televisie-industrie. Daar zijn de standaarden zo geïntegreerd, dat ze inmiddels onmisbaar zijn geworden. Op 23 oktober, tijdens de 71e editie van de Engineering Emmy Awards, werden de experts achter de standaard voor JPEG erkend voor hun werk. Zij ontvingen een Engineering Emmy Award.

JPEG is al 27 jaar een van de toonaangevende formaten voor stilstaande beelden, waardoor de wereld elke dag miljarden afbeeldingen kan gebruiken en delen. Het is een voorbeeld van vooruitstrevende innovatie. De groep experts die bij JPEG-normontwikkeling zijn betrokken zijn vanuit ISO/IEC en ITU, heeft nu een Engineering Emmy gekregen voor de bijdrage aan de technische ontwikkelingen. Naast de (JPEG) experts die werken aan codering van stilstaand beeld, zijn er experts voor ISO/ IEC actief op het gebied van codering van audio-, bewegend beeld (MPEG) video en multimedia-informatie.

Engineering Emmy

De Engineering Emmy wordt gepresenteerd aan een individu, bedrijf of organisatie voor ‘ontwikkelingen die een zo significante verbetering zijn ten opzichte van bestaande methoden of zo innovatief van aard zijn dat ze wezenlijke invloed hebben op de uitzending, opname of ontvangst van televisie’. Bij het ontvangen van de prijs werd de ISO/IEC en ITU JPEG Group erkend voor het baanbrekende werk van blijvende waarde voor de televisie-industrie’.


‘Het is een waar genoegen om het werk van onze experts op deze manier te erkennen’, zegt Sergio Mujica, secretaris-generaal van ISO. ‘Deze groep loopt voorop in innovatie en technologie in de industrie en is een goed voorbeeld van hoe standaardisatiewerk kan resulteren in baanbrekende oplossingen en technologieën die een impact hebben op ons allemaal. Het is ook een geweldig voorbeeld van vruchtbare samenwerking tussen veel landen en organisaties, en ik wil alle betrokkenen feliciteren.’


Het is niet de eerste keer dat de waarde van standaarden voor JPEG en MPEG voor de televisie-industrie op deze wijze wordt gewaardeerd: al twee keer eerder (2009 en 2017) werd een Emmy voor vergelijkbaar werk uitgereikt aan ISO, IEC en ITU.

Normcommissie ‘Coding of audio, picture, multimedia and hypermedia information’

Bekende standaarden als JPEG en MPEG zijn door ISO/IEC gepubliceerd. De Nederlandse normcommissie 'Coderen van audio, foto, video en multimedia informatie' draagt bij aan de ontwikkeling van internationale ISO/IEC normen. Er wordt gewerkt aan de standaarden voor data compressie. Deze gaan over zowel audio, foto, video als multimedia informatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe onderwerpen zoals ‘Genomic Information Compression and Storage’ en ‘Internet of Media things’.

De Nederlandse normcommissie houdt zich momenteel het meest bezig met de internationale normcommissie ‘Moving Picture Experts Group’ (MPEG). Zij hebben recent standaarden gepubliceerd over de (media) dataformaten van internet of media things en referentiesoftware voor 3D-audio.

Input leveren

De waardering voor JPEG met de Emmy Award laat zien wat de impact van standaarden kan zijn. Ook meepraten over standaarden voor niet bewegend beeld en de codering van audio en video? Neem contact op met Inge Piek, kid@nen.nl.