NENnovation Awards 2021, de winnaars

Drie inspirerende projecten

De NENnovation Awards zijn uitgereikt tijdens World Standards Day op donderdag 14 oktober. Ook dit jaar zijn er veel inspirerende inzendingen geweest en het was wederom geen makkelijke keuze voor de jury. Donderdag 14 oktober was het World Standards Day en vond de uitreiking van de NENnovation Awards plaats. Een dag waarin de waarde van normalisatie herkend en gevierd wordt ter ere van alle mensen die zich inzetten voor het ontwikkelen (en bezigheden) van normen. De directie van NEN, Rik van Terwisga en Femke Aarts, gingen donderdagochtend vroeg op pad om de winnaars te verassen.

We zetten de winnaars in de drie categorieën 'Klanten/commissieleden', 'Start-ups/scale-ups' en 'Studenten' op een rij.

Winnaar klanten en commissieleden

Harkboot

Het verwijderen van ongewenste wortelende waterplanten met wortel en al

De harkmethodiek is een revolutionaire nieuwe techniek welke veel effectiever is dan maaien. Het is een oplossing voor het bestrijden van bepaalde inheemse wortelende ongewenste waterplanten, denk bijvoorbeeld aan gele plomp en riet.

Door toepassing op onder meer inheemse soorten worden wateren beter bevisbaar gemaakt, doorstroming van water langdurig verbeterd en wordt recreëren (varen/zwemmen) makkelijker. Ook is de harkmethodiek een goede oplossing voor het bestrijden van invasieve exoten die voorkomen op de Unielijst.

‘De droom van Harkboot is om een internationale standaard neer te zetten voor het verwijderen van wortelende waterplanten. En daarbij ook first mover te zijn in deze markt.’
'We gaan als jong MKB bedrijf een verpletterende indruk maken door middel van een nieuwe norm én een innovatieve duurzame methode.'

Lars Rebel, Harboot.nl

Winnaar start-ups / scale-ups

Unibrick

Constructiemateriaal van gebruikt plastic

Er is een enorme behoefte aan betaalbare woningen en er is een enorme berg plasticafval op deze planeet. Unibrick gebruikt plastic als grondstof om bouwblokken te maken. Met deze Unibricks is het mogelijk om betaalbare woningen en gebouwen te maken. Woningen komen (afhankelijk van de lokale situatie) ongeveer 30% onder de huidige prijs van een betaalbare woning, terwijl de kwaliteit enorm toeneemt. De eenvoud maakt dat iedereen ermee kan bouwen (ook een manier om woningkosten te drukken).

Voor een lokale ondernemer is het een gezond project om in te stappen: de aanschafkosten van het machinepark kunnen met een lease constructie overbrugt worden, hieraan zitten ook services gekoppeld die de ondernemer helpt bij het opzetten van de productie, verkoop en zijn/haar service aan de toekomstig woningbezitters.

‘We willen lokale ondernemers leren hoe ze de Unibricks moeten maken. Het is dus heel belangrijk dat je normaliseert hoe het ding eruit ziet, hoe je het maakt, van welke materialen en met welke combinaties, hoe hoog je kunt bouwen, hoe je verbindingen maakt.’
'Met deze simpele bouwblokken van plastic kunnen we heel vele mensen in verre landen gelukkig maken. Hiermee kunnen ze hun eigen huis bouwen en fijn wonen.'

Frans Taminiau, Unirick

Winnaar studenten

Bierport, Fontys Economische Hogeschool Tilburg

Volledig automatische tapoplossing

Bierport is een volledig automatische tapoplossing die autonoom door de consument gebruikt kan worden op festivals, concerten, voetbalwedstrijden en evenementen. Door dit gehele proces te automatiseren bespaart Bierport enorm veel personele kosten en tegelijkertijd verhoogt het de ervaring van de bezoeker. Uit onderzoek dat Bierport heeft gedaan blijkt dat de wachttijden veel te lang waren en ook de kwaliteit van de biertjes niet voldoende zijn.

Een dergelijke machine bestaat nog niet. Bierport heeft gekeken naar bestaande normen om een machine te ontwerpen die voldoet conform NEN. Het team is actief vanuit meerdere disciplines. Marketing, Accountancy, Werktuigbouwkunde, Bouwkunde en maakt op dit moment de vertaalslag naar een serieproductie.

‘Wij zijn heel vroeg begonnen met het opzoeken van de normen, omdat we met voedsel en dranken te maken hebben. Wij willen niet dat een consument ziek wordt omdat wij onze zaken niet goed op orde hebben.'
'Er is vanwege de Corona pandemie een gigantisch tekort onder personeel in de horeca ontstaan. Wij gaan daar wat aan doen, zodat we met z’n allen weer verantwoord kunnen gaan genieten zometeen.'

Davey Lindhout, Bierport

Over de NENnovation Awards

Innovatie is niet alleen belangrijk voor Nederland, maar voor de hele wereld. Door middel van innovatie kunnen we vooruit. Normalisatie is voor innovatie namelijk een belangrijk onderdeel. Door het gebruik van normen in je innovatie, wordt de slagingskans van je product nóg groter. Met de NENnovation Awards stimuleren we het gebruik van normen in een innovatie.

De winnaars winnen praktische hulp bij de toepassing van normen. Naast de 'award' en de promotie die NEN biedt op diverse kanalen en in het grote netwerk van NEN, winnen zij per categorie verschillende prijzen. Denk aan een voucher waarmee ze een lang gebruik mogen maken van de coaching van de NEN Innovatiemakelaar, geldbedrag, één jaar gratis deelnemen in een normcommissie naar keuze of één jaar gebruik maken van een NENconnect pakket. Meer weten over de NENnovation Award en volgend jaar deelnemen? Neem een kijkje op nen.nl/nennovationawards.

Deel dit artikel