NENnovation Awards 2021

De negen genomineerden

De NENnovation Awards worden uitgereikt tijdens World Standards Day op donderdag 14 oktober. In de afgelopen jaren zijn er impactvolle en innovatieve projecten de revue gepasseerd. Ook dit jaar zijn er veel inspirerende inzendingen. De genomineerden in de drie categorieën 'Klanten/commissieleden', 'Start-ups/scale-ups' en 'Studenten' zijn nu bekend.

We zetten alle negen genomineerden in de spotlights, in willekeurige volgorde. Wie van hen zal op 14 oktober winnen?

Categorie klanten en commissieleden

Klanten en commissieleden zijn bekend met normalisatie doordat ze deelnemen in een normcommissie of normen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Maar de commissieleden die innoveren en gebruik maken van normen, laten zien hoe normalisatie hun innovatie versnelt en kan zorgen voor marktacceptatie. De NENnovation Award 2021 is de prijs voor een innovatie die sterk aan normalisatie verbonden is; waarvan men kan aantonen dat normen een belangrijke motor zijn voor het succesvol ontwikkelen en schalen van het innovatieve idee.

1

Categorie klanten en commissieleden

ADAPT: De geleiderail checker van nu én de toekomst

De Algorithmic Driven Asset Performance Tool (ADAPT) Geleiderail is ontwikkeld door BAM Infra in samenwerking met partner Sobolt. Dankzij deze innovatie vindt de inspectie van geleiderails (vangrails) volledig digitaal plaats. Dit zorgt voor minder hinder en is dus veiliger voor zowel weggebruikers als inspecteurs.

Door middel van Lidar data scant BAM de gehele geleiderail in. Door AI worden afwijkingen in hoogte, scheefstand en andere vervormingen gedetecteerd. Aan deze schades worden vervolgens de nodige onderhoudsmaatregelen gekoppeld voor de komende jaren. Zo weten de onderhoudende partij én de eigenaar van de infrastructuur wat er moet gebeuren en waar ze aan toe zijn.

ADAPT in beeld

‘BAM gaat op een datagedreven manier een bestaande norm verbeteren. Daarmee dragen wij bij aan een veiliger Nederland.’

2

Categorie klanten en commissieleden

ROCSYS: Autonoom opladen van elektrische auto’s

In de toekomst is heel veel vervoer en transport elektrisch en autonoom. Daarvoor heb je autonome laadoplossingen nodig. Met robotica-technologie, computer vision en Artificial Intelligence (AI) laat ROCSYS zien dat autonoom opladen van elektrische auto’s mogelijk is. De ROCSYS Automated EV charging device is een intrinsiek veilig systeem dat in staat is een connector-contactdooscombinatie aan te sluiten die niet is ontworpen voor automatisering.

Normen zijn erg belangrijk voor deze innovatie. Systemen, zowel de infrastructuur als het voertuig moeten met elkaar kunnen samenwerken. In de markt zijn hier verschillende ideeën over. Dankzij normalisatie is het mogelijk om te convergeren naar één betrouwbare methode.

ROCSYS in beeld

‘In deze markt zijn er verschillende ideeën over hoe deze systemen moeten samenwerken. In de internationale normcommissie zorgen we dat het convergeert naar één betrouwbare methode.’

3

Categorie klanten en commissieleden

Harkboot: Het verwijderen van ongewenste wortelende waterplanten met wortel en al

De harkmethodiek is een revolutionaire nieuwe techniek die veel effectiever is dan maaien. Het is een oplossing voor het bestrijden van bepaalde inheemse wortelende ongewenste waterplanten, denk bijvoorbeeld aan gele plomp en riet.

Door toepassing op onder meer inheemse soorten worden wateren beter bevisbaar gemaakt, doorstroming van water langdurig verbeterd en wordt recreëren (varen/zwemmen) makkelijker. Ook is de harkmethodiek een goede oplossing voor het bestrijden van invasieve exoten die voorkomen op de Unielijst.

De Harkboot in beeld

‘De droom van Harkboot is om een internationale standaard neer te zetten voor het verwijderen van wortelende waterplanten. En daarbij ook first mover te zijn in deze markt.’

Categorie start-ups en scale-ups

De NENnovation Award 2021 voor start-ups en scale-ups is een prijs voor het meest innovatieve project met als doel om maatschappelijke impact te realiseren en het gebruik van (toekomstige) normen belangrijke onderdelen vormen voor het succes.

1

Categorie start-ups en scale-ups

ECG Excellence: de digitalisering van de ECG dataverwerking

In de afgelopen eeuw heeft het hartfilmpje (ECG) zijn waarde ruimschoots aangetoond, met name voor het beoordelen van ritmestoornissen. De beoordeling van de geleiding is in de praktijk een stuk lastiger gebleken. Het aanbrengen van de elektroden op de juiste posities blijft lastig. Onderzoek toont aan dat dit bij mannen in 50% van de metingen goed gaat en bij vrouwen is dit slechts 20%. Recent onderzoek (JAMA internal medicine september 2020) heeft aangetoond dat slechts 54% van de 12 kanaal ECG’s goed wordt geïnterpreteerd door artsen.

ECG Excellence heeft een oplossing gevonden in de digitalisering van de ECG dataverwerking. Al 60 jaar wordt in Nederlandse Universiteiten onderzoek gedaan naar het gebruiken van computermodellen en algoritmen om de beperkingen van het ECG aan te pakken. Dankzij ECG Excellence digitaliseert en standaardiseert deze prachtige technologie en hopen zij de klinische en economische waarde van het ECG te verdrievoudigen.

ECG Excellence in beeld

‘We willen met ECG Excellence het hartfilmpje standaardiseren. Dat is het allermoeilijkste, omdat elk mens anders is.’

2

Categorie start-ups en scale-ups

10Q Coating Robot: een geautomatiseerde lakrobot

Bij het onderhoud en de bescherming van stalen oppervlakken tegen corrosie zijn precisie en coatingkwaliteit van essentieel belang. De huidige handmatige applicatiemethoden zoals spuiten of rollen hebben veel nadelen: ze zijn bewerkelijk, tijdrovend en gevaarlijk voor mens en milieu. Qlayers heeft jaren van ontwikkeling gestoken in de nieuwste 10Q robot die gebruik maakt van cutting-edge technologie die de traditionele methode van het coaten van grootschalige industriële oppervlakken transformeert in een volledig gecontroleerd, efficiënt en veilig proces.

De 10Q™ is de eerste geautomatiseerde lakrobot in de sector die grootschalige stalen oppervlakken sneller, betrouwbaarder, met bijna geen emissie en met een consistentere kwaliteit van een coating voorziet.

10Q Coating Robot in beeld

‘Als je normaal sprayt, dan komt er 50% verf vrij dat richting de omgeving gaat. Het is dus een heel inefficiënt proces. Met de 10Q robot zorgen we ervoor dat alle verf echt naar het oppervlak wordt gestuurd.’

3

Categorie start-ups en scale-ups

Unibrick: constructiemateriaal van gebruikt plastic

Er is een enorme behoefte aan betaalbare woningen en er is een enorme berg plasticafval op deze planeet. Unibrick gebruikt plastic als grondstof om bouwblokken te maken. Met deze Unibricks is het mogelijk om betaalbare woningen en gebouwen te maken. Woningen komen (afhankelijk van de lokale situatie) ongeveer 30% onder de huidige prijs van een betaalbare woning, terwijl de kwaliteit enorm toeneemt. De eenvoud maakt dat iedereen ermee kan bouwen (ook een manier om woningkosten te drukken).

Voor een lokale ondernemer is het een gezond project om in te stappen: de aanschafkosten van het machinepark kunnen met een lease constructie overbrugd worden, hieraan zitten ook services gekoppeld die de ondernemer helpt bij het opzetten van de productie, verkoop en zijn/haar service aan de toekomstig woningbezitters.

Unibrick in beeld

‘We willen lokale ondernemers leren hoe ze de Unibricks moeten maken. Het is dus heel belangrijk dat je normaliseert hoe het ding eruit ziet, hoe je het maakt, van welke materialen en met welke combinaties, hoe hoog je kunt bouwen, hoe je verbindingen maakt.’

Categorie studenten

De NENnovation Award 2021 voor studenten is een prijs voor het meest innovatieve individuele- of teamproject dat als doel heeft om met een innovatieve oplossing de wereld veiliger, duurzamer, kostenefficiënter en/of gezonder te maken of waarbij het belang wordt aangegeven van normalisatie.

1

Categorie studenten

Universiteit Twente met de Electric Superbike

Het team van 15 enthousiaste studenten van de University of Twente en Hogeschool Saxion ontwikkelen dit jaar de vierde generatie motor. Electric Superbike Twente wil laten zien dat elektrisch rijden niet alleen duurzaam, maar ook enorm competitief en spectaculair is. Uiteindelijk hopen zij de snelste circuitmotor ter wereld te maken.

Dit jaar is het hoog voltage systeem volledig op de schop gegooid om te zorgen dat het in gebruik veiliger is dan ooit. Natuurlijk moet er ook veilig aan het hoog voltagesysteem gewerkt worden en zullen er nog steeds risico’s zijn. Om de kans op en de gevolgen van deze risico’s te verkleinen hebben ze de technici getraind naar de NEN-9140-norm: Veilig werken aan e-voertuigen. Op deze manier wil het team bijdragen aan de veilige en schone toekomst met onze motor.

Electric Super Bike in beeld

‘Het grote voordeel van het 800V systeem is dat de energiedichtheid hoog kan zijn, zodat je meer uit je accu’s kunt halen en dus betere prestaties.’

2

Categorie studenten

TU Delft (IO) met de MViD (Modern Vehicle Identification Drone)

Identificatie van elektrische voertuigen bij ongelukken en brand is een grote uitdaging. De Modern Vehicle Identification Drone vliegt na een melding zelfstandig naar de locatie. De drone identificeert al voordat de brandweer er is het voertuig en geeft hen direct toegang tot de relevante en cruciale informatie. Dat zorgt niet alleen voor een tijdsbesparing in situaties waar elke seconde telt, maar ook voor veiligere situaties voor zowel de brandweer als betrokkenen bij een brand of ongeluk met een elektrisch voertuig. Met behulp van de drone kan ook escalatie van een accubrand worden voorkomen, waardoor er minder bluswater nodig is en minder giftige stoffen vrijkomen.

Het meest innovatieve deel van de drone is het gebruik van DSRC voor de digitale identificatie. Hiervoor stuurt een voertuig 1-10 keer per seconde een CAM uit. CAM-berichten bevatten informatie, zoals het VIN, waarmee de auto kan worden geïdentificeerd, maar ook de nauwkeurige locatie, het aantal inzittenden en mogelijke oorzaak van het ongeluk. Het belang van normen is dat zowel de DSRC technische specificaties als het VIN universele standaarden bieden die betrouwbaar zijn en direct beschikbaar zijn in cruciale situaties.

MViD in beeld

‘Belangrijk voor deze innovatie is dat, dankzij normen, elke type elektrische auto kan worden geïdentificeerd.’

3

Categorie studenten

Fontys Economische Hogeschool Tilburg met Bierport

Bierport is een volledig automatische tapoplossing die autonoom door de consument gebruikt kan worden op festivals, concerten, voetbalwedstrijden en evenementen. Door dit gehele proces te automatiseren, bespaart Bierport enorm veel personele kosten en tegelijkertijd verhoogt het de ervaring van de bezoeker. Uit onderzoek dat Bierport heeft gedaan, blijkt dat de wachttijden veel te lang waren en ook de kwaliteit van de biertjes niet voldoende zijn.

Een dergelijke machine bestaat nog niet. Bierport heeft gekeken naar bestaande normen om een machine te ontwerpen die voldoet aan NEN-normen. Het team is actief vanuit meerdere disciplines. Marketing, Accountancy, Werktuigbouwkunde, Bouwkunde en maakt op dit moment de vertaalslag naar een serieproductie.

Bierport in beeld

‘Wij zijn heel vroeg begonnen met het opzoeken van de normen, omdat we met voedsel en dranken te maken hebben. Wij willen niet dat een consument ziek wordt omdat wij onze zaken niet goed op orde hebben’.

Op 14 oktober maken we de winnaar bekend!

Op 14 oktober worden de NENnovation Awards 2021 uitgereikt aan de winnaars. Naast de 'award' en de promotie die NEN biedt op diverse kanalen en in het grote netwerk van NEN, winnen zij per categorie verschillende prijzen. Denk aan een voucher waarmee ze lang gebruik mogen maken van de coaching van de NEN Innovatiemakelaar, geldbedrag, één jaar gratis deelnemen in een normcommissie naar keuze of één jaar gebruik maken van een NEN Connect pakket. Weten wie er wint in de drie categorieën? Bekijk de update over de winnaars op 14 oktober op nen.nl en hou onze social media kanalen in de gaten.

Meer weten over de NENnovation Award en volgend jaar deelnemen? Neem een kijkje op nen.nl/nennovationaward.


Deel dit artikel