ACTUEEL


Start ontwikkeling certificatieschema voor niet-medische mond-neusmaskers

Het dragen van niet-medische mond-neusmaskers wordt gestimuleerd door de overheid. Dit type mondkapje is een geheel nieuw product in Nederland. Voor consumenten is er veel onduidelijkheid. Hoe weten zij of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat? Daarom start NEN met het ontwikkelen van een certificatieschema voor herbruikbare niet-medische mond-neusmaskers. NEN roept belanghebbende partijen op om mee te werken aan het opstellen van het schema.

In het certificatieschema staat uitgewerkt hoe de relevante eigenschappen van deze mondkapjes moeten worden beoordeeld door onafhankelijke instanties. Op basis van deze beoordeling wordt een certificaat en keurmerk uitgegeven. Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze.

Eigenschappen niet-medische mondkapjes Het dragen van een niet-medisch mondkapje, is verplicht in het openbaar vervoer en wordt in alle publieke binnenruimten door de Rijksoverheid dringend geadviseerd. Hierdoor neemt de verkoop van niet-medische mondkapjes toe. NEN-spec 1, gepubliceerd in mei 2020, geeft richtlijnen over het goed gebruik van een mondkapje, maar biedt fabrikanten ook eisen waaraan een mondkapje moet voldoen. Naast het ontwikkelen van een certificatieschema, werkt NEN ook aan een herziening van NEN-spec 1, zodat deze blijft aansluiten op de nieuwe inzichten en huidige kennis. De doelstelling van het keurmerk is om de consumenten en (zakelijke) inkopers te ondersteunen in het maken van een goed geïnformeerde keuze bij de aanschaf van herbruikbare niet-medische mondkapjes. Door middel van certificatie worden de eigenschappen van deze niet-medische mondkapjes onafhankelijk beoordeeld op basis van NEN-spec 1. Hiermee wordt transparantie gecreëerd over relevante eigenschappen van de niet-medische mondkapjes. Het streven is om het schema met eisen waarop getoetst kan worden, half december te publiceren.

In het kort: NEN-spec 1

NEN heeft op 19 mei 2020 een document met aanbevelingen gepubliceerd, een NEN-spec, voor niet-medische mondkapjes. Wat is het ontwerp? Welk materiaal is geschikt en hoe maak je zelf een mondkapje? Hoe gebruik je het? Hoe kan het mondkapje worden gereinigd? Of hoe verpak je als fabrikant het mondkapje en welke informatie moet dan worden meegeleverd met het product? De NEN-spec geeft aanbevelingen voor het ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud van niet-medische mondkapjes. Het document is vrij beschikbaar bij NEN.

NEN-spec 1

NEN-spec 1 geeft aanbevelingen voor het ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud van niet-medische mondkapjes. Het document is vrij beschikbaar via NEN.

Wat is het ontwerp? Welk materiaal is geschikt en hoe maak je zelf een mondkapje? Hoe gebruik je het? Hoe kan het mondkapje worden gereinigd? Of hoe verpak je als fabrikant het mondkapje en welke informatie moet dan worden meegeleverd met het product?

Meer lezen en downloaden

De NEN-spec voor niet-medische mondkapjes kan kosteloos worden gedownload. Ga naar www.nen.nl/niet-medisch-mondkapje

Interesse in het ontwikkelen van een NEN-spec?

Samen met andere stakeholders komen tot snelle, breedgedragen afspraken die uw sector vooruit helpen? Neem contact op met Paula Bohlander, projectleider van de projectgroep COVID-19, e-mail iv@nen.nl

Meer weten over de oplossingen en maatregelen van NEN in het kader van COVID-19? Ga naar nen.nl/covid19.