EDITORIAL


World Standards Week 2020: een week vol aanpassing, digitalisering, innovatie en ons antwoord op actuele zorgen over gezondheid

De afgelopen tijd namen de coronabesmettingen weer zorgwekkend toe. Zorgen over veiligheid, gezondheid en de economische gevolgen. Ook het normalisatiewerk wordt hierdoor geraakt, nationaal en internationaal. In de zomermaanden werkte NEN gedeeltelijk op kantoor, maar sinds oktober zetten we ons werk weer thuis voort. Dat vraagt om flexibiliteit en voortdurend aanpassen van jullie, onze klanten en stakeholders en van onszelf.

In de week van 12 oktober organiseerden wij, net als jaarlijks in alle andere landen, World Standards Week (WSW 2020). Dit jaar stond het thema ‘Digitale transformatie’ centraal. Dit thema was al begin 2020 gekozen, maar sloot naadloos aan in een tijd waarin de digitale transformatie versneld plaats vindt. Tijdens WSW 2020 werden acht verschillende online masterclasses georganiseerd die gekoppeld waren aan dit thema. Van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg tot aan smart buildings. Een gevarieerd aanbod waar grote aantallen belanghebbenden en geïnteresseerden inspiratie en kennis konden opdoen. Heb je het niet kunnen volgen? In deze NENMagazine kun je alle masterclasses terugkijken.

Op vrijdag 16 oktober was het slotstuk van de week gepland: een echte NEN Talkshow. Alles stond al in de steigers; we hadden mooie sprekers gevonden en een uitstekende dagvoorzitter. Maar helaas, door de aanvullende coronamaatregelen hebben wij moeten besluiten om de talkshow af te blazen.

'Wat hen verbindt is hun innovatieve kracht en eigenzinnige doorzettingsvermogen om hun ideeën waar te maken.'

Tijdens deze talkshow zouden ook de NENnovation Awards uitgereikt worden. Altijd een leuke, feestelijke happening. Hieraan hebben we in rap tempo een andere invulling gegeven. Mijn collega Femke Aarts en ik zijn op 16 oktober in alle vroegte in de auto gestapt om de drie winnaars (op veilige 1,5 meter afstand) te verrassen. En dat was fantastisch om te doen! Als eerste gingen wij langs bij Daniel Dacomba, een Mexicaanse TU student die slimme legoblokken had ontworpen waarmee kunstmatig koraalriffen kunnen worden gebouwd. Voor de categorie commissieleden en klanten gingen we langs bij Crux Engineering. Korneel de Jong nam de prijs in ontvangst voor de Energiedamwand. En tot slot reden we naar Harderwijk om de prijs voor start-ups uit te reiken aan Rolf Lebbink van Textline voor hun circulaire verkeersborden, gemaakt van rijstvlies. Alle drie waren blij verrast en heel verschillend. Maar wat hen verbindt is hun innovatieve kracht en eigenzinnige doorzettingsvermogen om hun ideeën waar te maken. Alle drie hadden ook door hoe normen en keurmerken innovatie kunnen versnellen. We houden contact!

Over keurmerken gesproken. Daags na de uitreikingen werden wij door Kassa (consumentenprogramma van BNNVARA) gevraagd een toelichting te geven over een keurmerk voor niet-medische mondkapjes. Voor consumenten is er veel onduidelijkheid over dit onderwerp, zeker nu deze mondkapjes verplicht gaan worden. NEN start daarom met het ontwikkelen van een certificatieschema voor herbruikbare niet-medische mond-neusmaskers. De planning is dat we dit jaar nog succesvol kunnen afronden.

Hoewel we weer meer beperkt worden in onze vrijheid, merken we dat we flexibeler zijn geworden dan ooit. Dat vraagt deze tijd van ons. Corona heeft ons daarbij laten inzien hoe belangrijk digitalisering, innovatie en samenwerking voor ons zijn. En we hebben ervaren hoe relevant ons werk in deze tijd kan zijn voor de consument. Lees in deze NENMagazine over World Standards Week, de uitreiking van de NENnovation Awards, een certificatieschema voor herbruikbare niet-medische mond-neusmaskers. Maar ook over normen voor programmeertalen en interviews met onze partners Erasmus Centre for Entrepeneurship en de Gemeente Den Haag. Veel leesplezier!

Rik van Terwisga, Algemeen directeur NEN rik.vanterwisga@nen.nl