Genomineerde studenten

Studenten komen later in hun werk veel NEN-, en ISO-normen tegen. Verder geldt dat de normen van de toekomst worden gemaakt door studenten van nu. Ofwel, hoe meer studenten tijdens hun studie kennis maken met normen en met het proces van normen maken, hoe meer zij daar later in hun werk profijt van hebben. De studenten die meedoen aan de NENnovation Awards hebben deze normen al meegenomen in hun projecten en komen in aanmerking voor de award. In dit artikel worden de projecten toegelicht in alfabetische volgorde. De prijs wordt uitgereikt tijdens de viering van World Standards Day op 11 oktober.

Francesca Grazian

Francesca is PhD Student Electrical Power Engineering. In Nederland heeft de Nederlandse regering het doel gesteld om alle auto's tegen 2030 emissievrij te maken. Het opladen van elektrische voertuigen (EV's) via draadloze power transfer (WPT), dat wil zeggen draadloos opladen, speelt een belangrijke rol in deze energietransities, omdat:

  • Het kan de oplaadduur van EV's-batterijen verkorten door dynamisch opladen;
  • Het is ook van fundamenteel belang in statische omstandigheden als volledig autonome voertuigen worden overwogen. Aangezien deze voertuigen zonder bestuurder zijn, moeten ze volledig automatisch worden opgeladen zonder mensen;
  • Het zou de veiligheid van statische lading verbeteren, omdat gebruikers geen geleidend onderdeel hoeven aan te raken dat gevaarlijk kan worden, vooral in natte weersomstandigheden.

Vanaf 2015 zijn normen en voorschriften vrijgegeven, zodat gemeenschappelijke beperkingen kunnen worden gedefinieerd die de interoperabiliteit tussen draadloze laadsystemen van verschillende fabrikanten garanderen

Team AeroDelft

Momenteel loopt het initiatief genaamd Project Phoenix van het studenten team AeroDelft. De studenten zijn pioniers in het ontwikkelen van het eerste vliegtuig dat gebruik zal maken van een vloeibaar waterstofaandrijfsysteem.


De tweepersoonswaterstofvliegtuig zou in vergelijking met een batterij-systeem het bereik moeten vervijfvoudigen: een bereik van 2000 kilometer in plaats van 400 kilometer. AeroDelft focust zich nu vol op de productie en certificatie, van één op drie geschaalde prototypes dat zal vliegen in mei 2020.


Met het Project Phoenix willen de studenten het gebruik van duurzame brandstoffen en vooral waterstof gaan promoten. Dit met het doel bedrijven- en de luchtvaartindustrie te motiveren om meer te innoveren en naar duurzame oplossingen te zoeken binnen hun sector.

Team Silverwing

Silverwing ontwikkelt een nieuwe autonome, zogenaamde elektrische VTOL-drone met zware lading die een enkele persoon of 90 kg+ lading meer dan vijftig kilometer kan vervoeren. De drone past in een parkeerplaats en is in staat tot ongekend uithoudingsvermogen en nuttige lading voor elektrische vluchten. Belangrijke toepassingen voor dit soort drones zijn op de markten voor rampenbestrijding, defensie, offshore, landbouw en uiteindelijk stedelijke mobiliteit. Het team heeft al een halfschaalmodel gebouwd en getest, een aangepaste batterij en eigen elektromotor ontwikkeld, tientallen subsysteem- en windtunneltests voltooid, een volledig product ontworpen en is begonnen met de productie van de schaal van de volledige drone.


Het team bestaat uit meer dan dertig mensen, variërend van ruimtevaart tot toegepaste natuurkunde tot juridische en bedrijfskundige achtergronden. Het team heeft samenwerkingsverbanden opgezet met meer dan vijftig partners, waaronder NLR, GKN Fokker, het ministerie van Defensie, Althen, EMRAX en vele anderen.

Eervolle vermeldingen

Er zijn twee eervolle vermeldingen per categorie die wij willen vermelden. In de categorie studenten is dit Emma Baan en Irene Kamara.

Delen? Gebruik #NENnovation


Meer weten over de NENnovation Award?