ACTUEEL


Blocktober; blockchaintechnologie in ontwikkeling

Een tijd lang was er niets zo actueel als de blockchaintechnologie. De laatste tijd is het minder in het nieuws, maar de nieuwswaarde en ontwikkelingen spelen juist meer op. Ideeën als dat er geen banken meer nodig zijn of dat overheden geen invloed meer hebben op geldsystemen zijn niet meer de hoofdgedachtes van de toepassing van blockchain in de financiële sector. Nieuwe blockchaintechnologieën zijn alsmaar in ontwikkeling. Zo'n ontwikkeling bij NEN is de lancering van een directe controle op de echtheid van certificaten door middel van blockchain. De maand oktober staat bij NEN in het teken van blockchain, ofwel Blocktober.

De vraag wat blockchain precies is, is er een die veel mensen niet gelijk kunnen beantwoorden. Dat het te maken heeft met de bitcoin is voor de meeste mensen bekend. Maar wat de betekenis en toepassing daadwerkelijk is, is nog niet zo bekend.

Blockchaintechnologie is een gedecentraliseerde database. Dit houdt in dat het een technologie is waarin gegevens worden vastgelegd. Het is een database dat iedereen met z’n allen kan beheren. Dit wordt gedaan op een manier dat niemand bang hoeft te zijn voor ongewenste aanpassingen in de database. Hierbij is het voordeel dat er géén derde partij aanwezig hoeft te zijn voor de bewaking hiervan.

Sector gerelateerd

Blockchaintechnologie is tien jaar geleden gestart door middel van de bitcoin. Wat een paar jaar geleden 100 euro waard was, is op dit moment 1000 keer zoveel waard. De bitcoinwaarde is in korte tijd enorm gestegen. Waar blockchain eerder vooral bekend was binnen de financiële sector, is het de afgelopen jaren ook in ontwikkeling binnen andere sectoren. Er zijn ontwikkelingen van de blockchaintechnologie in bijvoorbeeld de zorg, bouw, transport en certificaten. Dit zorgt voor nieuwe perspectieven voor de toekomst.


Door te experimenteren met blockchaintechnologie ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Hierbij is te denken aan een nieuwe manier van registreren, het bijhouden van gegevens of manieren van kopen en verkopen.

Controle echtheid certificaten

Door een samenwerking tussen NEN en LTO Network wordt er een oplossing gelanceerd waarmee certificaten ter plekke kunnen worden geverifieerd. Alle certificaten worden geregistreerd in één centraal systeem. Dit systeem is goed beveiligd, maar het hebben van één database blijft een potentiële kwetsbaarheid. Blockchaintechnologie biedt de mogelijkheid om de certificaten decentraal vast te leggen en te voorzien van een slimme QR-code. Hiermee wordt de echtheid gegarandeerd én kunnen gebruikers dit zelf controleren op geldigheid en authenticiteit.

Updates en wijzigingen van de certificaten worden automatisch gekoppeld aan slimme QR-codes. Deze worden opnieuw vastgelegd (gehasht) op het blockchainplatform. Deze informatie correspondeert met het Certificaten Registratie systeem van NEN. Op deze manier wordt de geldigheid flexibel als je ‘gehashte’ QR-codes gebruikt.


Naast NEN en LTO Network zijn ook Scantrust (Leverancier slimme QR code) en BettyBlocks (Applicatie platform) betrokken bij het project. Naar verwachting kunnen in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste certificaten op deze manier geverifieerd worden.

'Door te experimenteren met technologie voor blockchain ontstaan er nieuwe mogelijkheden.’

Ontwikkeling normen

Normen voor blockchaintechnologie zijn in ontwikkeling. Op dit moment is de normcommissie bezig met het ontwikkelen van normen in de blockchaintechnologie. Twee normen zijn al in een vergevorderd stadium. Een norm gaat over de terminologie binnen de blockchaintechnologie en de ander gaat over interacties tussen contracten in blockchain en gedistribueerde grootboektechnologiesystemen. Naar schatting zijn de normen eind 2019 klaar voor publicatie.

Blocktober

NEN gebruikt alles rondom blockchain om Blocktober in te vullen en onder de aandacht te brengen. Door middel van verschillende content zoals facts & figures, video’s, afbeeldingen en artikelen. De content is terug te vinden op www.blocktober.nl en alle social media kanalen van NEN: LinkedIn, Twitter en Instagram. Dus houd alle kanalen van NEN goed in de gaten!