DOE MEE EN WIN


Win de NENnovation Award: de schakel tussen normalisatie en innovatie

De NENnovation Award heeft sinds de start van de viering van World Standards Day al een aantal mooie innovatieve projecten voorbij zien komen. Dit is het derde jaar dat de uitreiking van de NENnovation Awards plaatsvindt. En ook dit jaar worden de prijzen uitgereikt aan drie verschillende doelgroepen: commissieleden/klanten van NEN, start-ups en studenten. Een terugblik op eerdere winnaars en een blik op de winnaars van 2019!

Twee jaar geleden is het idee van de NENnovation Awards uitgewerkt. NEN wilde graag de commissieleden de kans geven om hun innovatieve product of dienst te promoten. De Nierstichting won in 2017 met de draagbare kunstnier die het leven van nierpatiënten kan verbeteren. Vorig jaar won in deze categorie Life Cycle Vision die een app heeft ontwikkeld die in een paar minuten kan laten zien hoe een gebouw te verduurzamen is.

Draagbare kunstnier en app voor verduurzaming gebouwen

‘De Nierstichting zet alles op alles zodat mensen met een nierziekte in leven blijven. Maar daar blijft het niet bij; we willen dat mensen met een nierziekte leven in plaats van óverleven. Wij doen er daarom alles aan om het aantal donoren te vergroten en nierdonatie bij leven te stimuleren. We zetten in op preventie en investeren in baanbrekend stamcelonderzoek om op termijn nierziekte te genezen. En we ontwikkelden de draagbare kunstnier. Die geeft patiënten hun leven terug’, aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting.


De directeur van Life Cycle Vision vertelt over hun innovatie: ‘Met de app is de prijs van alle installaties te berekenen. We gebruiken daarbij geen berekening op basis van een m2-kerngetallen. De behoeften en kenmerken van een gebouw vormen het uitgangspunt. Hoeveel koeling is er nodig, hoeveel warmte, hoeveel licht, hoeveel lucht en welk aantal data punten. Hoe ziet een gebouw eruit, hoeveel glas zit erin? We nemen zelfs de bezetting en openingstijden in de app mee. Al die variabelen samen vormen de basis voor de installatieberekeningen. De adviseur kiest dan een installatieconcept en de app legt dat concept over al die variabelen heen. Zo krijg je alle installatie en exploitatiekosten inzichtelijk. En stel je kent de uitgangspunten van een project niet, dan neemt de app de wettelijke regels of richtlijnen als uitgangspunt.

Blockchain, AI en eerlijke journalistieksprekers

In 2018 startte NEN met de organisatie van de NENnovation Award om ook studenten en start-ups de kans te geven zich te laten zien en om hen de mogelijkheid te geven om die kick-start of dat stapje verder te kunnen maken.


In de categorie startups won nwzer, een start-up die fake news uit de wereld probeert te helpen. ‘Wat wij hebben gedaan is een professioneel verslaggever een samenvatting van een voetbalwedstrijd laten maken. Vervolgens hebben meerdere burgerjournalisten dit los van elkaar gedaan. Deze informatie is samengevoegd. Hieruit bleek dat het verhaal van de burgerjournalisten eerlijker en neutraler was dan die van de verslaggever. Maar wel volledig. Een vergelijkbare manier van informatieverstrekking is de online encyclopedie Wikipedia. Verschillende mensen voegen steeds een beetje informatie toe aan een pagina, verwijderen de fouten en voegen encyclopedie-kennis eraan toe. Wikipedia (en nwzer) is gestoeld op de ‘wisdom of crowds’-principes. Samenwerking op basis van een gemeenschappelijk doel geeft een hoogwaardige uitkomst. In het geval van nwzer is dit het nieuws wat wordt gebracht.’

Robots

Wat betreft de studenten was David van de Merwe de grote winnaar met zijn i-Botics: Human-Robot Interaction during VR mediated Teleoperation. Teleoperatie, het verlengen van de fysieke capaciteiten door het op afstand aansturen van een robot, is een moderne en ruim toegepaste techniek. Deze techniek biedt mogelijkheden, maar kent ook twee belangrijke beperkingen; namelijk verstoringen in signaal en niet intuïtieve beeldtechnologie. Er wordt gekeken naar de invloed van omgevingsinformatie op taakprestatie van mens-robot teams en omgevingsbewustzijn tijdens VR ondersteunde teleoperatie.

Vijfkoppige jury

Ook dit jaar zijn we weer op zoek naar organisaties, start-ups en studenten die de link leggen tussen normalisatie en innovatie. Een vijfkoppige jury beoordeelt de inzendingen. En dit zijn niet de minste organisaties: BlueDot, Erasmus Centre for Entrepeneurship, NLingenieurs, Octrooicentrum Nederland en NEN.

Kans maken op de award?

Kans maken op prachtige prijzen? Pitchen voor een vijfkoppige jury? De award in ontvangst nemen tijdens de viering van World Standards Day? Wacht dan niet te lang en meld je aan op www.nen.nl/nennovationaward. Daar zijn ook de voorwaarden en prijzen te vinden

De jury: