EDITORIAL


Nut en noodzaak normalisatie

Op 11 oktober vieren wij World Standards Day in de Fokker Terminal in Den Haag! World Standards Day is dé dag waarop de internationale gemeenschap stilstaat bij het nut en de noodzaak van normalisatie. Graag nodig ik u als relatie van NEN uit om World Standards Day (WSD) samen met ons te vieren. WSD wordt ieder jaar over de hele wereld georganiseerd voor iedereen die zich bezighoudt met normalisatie van producten en diensten. De drie internationale organisaties IEC, ISO en ITU organiseren sinds 1998 hiervoor jaarlijks een wereldwijd evenement.

In Nederland viert NEN dit jaar voor de vierde keer World Standards Day met klanten en betrokkenen van normalisatie. Het thema van 2019 is een hot topic, namelijk de energietransitie. Drie sprekers laten hun licht schijnen over dit onderwerp. Eva Jinek is onze dagvoorzitter. Met haar veelzijdigheid en journalistieke achtergrond zal zij met flair de leiding nemen over deze bijzondere dag.

Bas Haring, de Nederlandse volksfilosoof, gaat als eerste in op de wetenschappelijke kant van energietransitie en transities in het algemeen. Hij brengt daarbij wetenschap op een toegankelijke manier voor het voetlicht.


Ingrid Thijssen, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Alliander, is onze tweede spreker. Zij vertelt over hoe de energietransitie binnen de grootste energienetbeheerder van Nederland vorm krijgt. Voor het eerst ontvangen wij ook een internationale spreker. Søren Hermansen is auteur en innovator op het gebied van de energietransitie. Hij neemt ons mee naar hoe hij het Deense eiland Samsø energieneutraal heeft gemaakt.


Alle sprekers hebben u iets unieks te bieden, ook als u niet uit de energiesector komt! Immers, de energietransitie speelt in alle sectoren, ook in de bouw, de installatiesector en de agrofoodsector. Eigenlijk in de hele samenleving, omdat wij allen energie verbruiken, opwekken of daaraan kunnen bijdragen. De dag wordt afgesloten met de uitreiking van de drie NENnovation Awards onder medewerking van het TU Delft Solar Boat Team. De winnaars in de drie categorieën normcommissies, startups en studenten worden dan bekendgemaakt. Uiteraard volgt er daarna een borrel, waarbij u uitgebreid met uw netwerk en ons kunt napraten.


In deze NENMagazine gaan we, naast WSD, in op de NENnovation Awards, de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en een projectgroep die een platform biedt om terrorisme aan te pakken.

'Ik wens u veel leesplezier en zie ernaar uit elkaar te ontmoeten op 11 oktober a.s. in de Fokker Terminal in Den Haag!'

Rik van Terwisga, Algemeen directeur NEN
rik.vanterwisga@nen.n
l