SPONSORING


NEN trotse partner van TU Delft Solar Boat

NEN is de trotse partner van het Solar Boat Team van de TU. Op dinsdag 15 januari presenteerde het team haar bijzondere design. Dit model gaat dit jaar strijden in de Offshore Challenge van Monaco. Dit wereldkampioenschap voor zonneboten omvat 93 kilometer op de open zee.

Vol energie en enthousiasme presenteerden de teamleden het nieuwe ontwerp. Dit jaar wordt het een trimaran met 28 vierkante meter aan zonnepanelen. Een enorme opdracht voor het team.

D:Dream Hall

NEN is één van de trotse partners in dit veelbelovende project. Het TU Delft Solar Boat Team is een van de Dreamteams in de D:Dream Hall op de campus van de TU Delft. De naam van dit gebouw is een acroniem voor: ‘Delft: Dream Realization of Extremely Advanced Machines’. In de D:Dream Hall werken meerdere studententeams aan hun eigen innovatieve projecten. NEN is benaderd door studenten van het Solar Boat Team omdat er een scala aan internationale normen nodig zijn om te voldoen aan het wedstrijdreglement van de Monaco Solar & Energy Boat Challenge Offshore Class.

NEN Design presentatie

Op 15 januari is de ontwerpfase afgesloten met de Design Presentatie. Dit betekent dat het team nu hard bezig is met de productie. Op meerdere productielocaties door heel Nederland werken delen van het team aan verschillende onderdelen van de boot. Zo worden de rompen gemaakt in Emmeloord, de draagvleugels in Medemblik en de carbon buizen in Sneek.


Voor het project is tijd de limiterende factor. In een jaar tijd ontwerpen, produceren, testen en racen met een zelfgemaakte zonneboot. Dit is een proces waarbij bootontwerpers en rederijen vaak meerdere jaren overheen gaat. Ook heeft bijna niemand in het team ervaring met dit gehele proces en moet iedereen in een erg korte tijd expert worden over zijn/haar onderdeel van de boot. Verder is het ontwerp daadwerkelijk uniek. Er is nog nooit in de geschiedenis een draagvleugel trimaran op zonne-energie gebouwd. Dus er moet heel goed nagedacht over het ontwerp van de boot, en wat er allemaal bij dit project komt kijken.

Tien verschillende faculteiten

Het Solar Boat Team bestaat uit 28 ambitieuze studenten van tien verschillende faculteiten aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van dit team het proces van ontwerpen, produceren en tenslotte racen met de zonneboot. Met dit project willen zij samen met de maritieme sector werken naar het volgende tijdperk in de scheepvaart: duurzaam varen. Er valt nog veel te winnen in deze sector. Door samen met de maritieme wereld na te denken en te innoveren op het gebied van duurzaamheid is duurzaam varen dichtbij.

Wereldrecord

Door dit jaar mee te doen aan de Offshore Challenge van Monaco, de wereldkampioenschappen voor zonneboten, wil het team weer een stapje dichter bij de maritieme sector komen. De huidige boot wordt een stuk groter en robuuster in vergelijking met de boten van de afgelopen jaren om de ruige omstandigheden van de zee aan te kunnen. Daarnaast heeft het team ook zichzelf ten doel gesteld om het wereldrecord neer te zetten door Het Kanaal van Calais naar Dover zo snel mogelijk over te steken op zonne-energie.


Op zee zijn er hele andere omstandigheden dan op binnenwateren. Het team moet rekening houden met grote golven, stromingen, windvlagen en zout water. Het ontwerp is hier ook op aangepast door onder andere een trimaran te ontwerpen. Dit zorgt voor een brede boot die veel stabiliteit op het ruige water geeft. Verder bouwt het team dit jaar een draagvleugelboot waarmee ze over de golven heen kunnen varen.

Meer informatie

Voor informatie over de samenwerking, neem contact op via communicatie@nen.nl, telefoon 015 2 690 435.