Innovatie en normalisatie maken samen de NENnovation Awards

De NENnovation Awards worden weer georganiseerd! In de afgelopen jaren zijn er impactvolle en innovatieve projecten de revue gepasseerd. Ook dit jaar zien we uit naar inspirerende inzendingen. Er zijn drie categorieën waar projecten voor kunnen worden ingediend: klanten/commissieleden, start-ups/scale-ups en studenten.

Klanten/commissieleden

Klanten en commissieleden zijn bekend met normalisatie doordat ze deelnemen in een normcommissie of normen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Maar de commissieleden die innoveren en gebruik maken van normen, laten zien hoe normalisatie hun innovatie versnelt en kan zorgen voor marktacceptatie. In 2020 heeft CRUX Engineering de eerste prijs mogen ontvangen in de categorie klanten/commissieleden. Korneel de Jong, senior geotechnisch adviseur, zegt over de NENnovation Award: ‘Het is een prachtige kans om veel promotie te krijgen voor een innovatie waar je trots op bent. Er is een mooi filmpje gemaakt waar we onze innovatie hebben toegelicht, hebben een award ontvangen en zijn geïnterviewd. Daarbij komt dat de Energiedamwand via het netwerk van NEN nu ook bij een bredere doelgroep terecht komt dan alleen de bouwwereld en geeft inspiratie voor andere innovatie oplossingen. Met andere woorden: twijfel niet en doe mee!’

Omdat we niet alleen de samenwerking opzoeken met normcommissieleden en klanten, is er een aantal jaar geleden besloten twee categorieën toe te voegen: start-ups/scale-ups en studenten. Deze partijen werken hard aan innovaties die maatschappelijke impact kunnen realiseren. Deze doelgroepen kunnen dat extra zetje vaak goed gebruiken om hun product of dienst in de markt te zetten. NEN wil daar graag een rol in spelen en de verbinding opzoeken.

Start-ups/scale-ups

‘Het is erkenning voor het product. We zijn er zelf erg trots op, maar het is belangrijk dat andere partijen dit ook ondertekenen. We kunnen anderen hopelijk inspireren om ook ‘outside-the-box' te denken en niet bang te zijn voor blokkades in het proces. Want als je daar tegenaan loopt, zijn instanties vaak bereid om daarin mee te denken’, zegt Rolf Lebbink, algemeen directeur bij Textline en winnaar van de categorie start-ups/scale-ups van 2020.

Het is belangrijk dat start-ups meer thuis raken met het gebruik van normen en bewustzijn van de toegevoegde waarde van normalisatie. Normen kunnen ervoor zorgen dat een innovatie versneld wordt, je hoeft het wiel namelijk niet (opnieuw) uit te vinden. Blokkades worden weggenomen omdat wet- en regelgeving niet aangepast hoeft te worden.En het gebruik van normen, óf de ontwikkeling van normen draagt bij aan marktacceptatie.

Studenten

Niet alle studenten komen in hun schoolperiode NEN- en ISO-normen tegen, maar komen het in hun carriere daarmee in aanraking. De normen van de toekomst worden gemaakt door studenten van nu. Juist door vroeg in aanraking te komen met (het gebruik van) normen, worden normen sneller toegepast in nieuwe projecten. Door normen in projecten te verwerken of deze mee te nemen voor de toekomst, wordt het project sneller geaccepteerd door de markt.

De winnende student van afgelopen jaar, Reefy, vond de NENnovation Awards een geweldige ervaring: ‘Het hielp ons team om te groeien en gaf ons toegang tot een geweldig netwerk van mensen die ons willen helpen bij onze reis om de impact van maritieme infrastructuur te veranderen van negatief naar positief. Bovendien kan het werken met normen in een vroeg stadium van de productontwikkeling een innovatie helpen de concurrentie voor te zijn en een bredere markt te bereiken.’

NENnovation Awards 2021

De uiterlijke datum om je aan te melden voor de NENnovation Awards 2021 komt steeds dichterbij! De sluitingsdatum is 15 september 2021. Deelname aan de NENnovation Award kan veel opleveren voor jou of jouw organisatie! Het product of dienst dat je indient krijgt brede media aandacht vanuit NEN. Daarnaast levert het bekendheid op in het netwerk van NEN. Ook ontvang je exposure tijdens World Standards Day, wat betekent dat ook jouw netwerk breder wordt. Stuur snel jouw project, product of idee in via nen.nl/nennovationawards.