NIEUW


NEN-spec maakt snelle afspraken mogelijk

We hebben bij NEN een nieuwe vorm van gezamenlijke afspraken, de NEN-spec, ontwikkeld. In een NEN-spec kunnen snel extra of nieuwe maatregelen en richtlijnen vastgelegd worden om de risico’s die COVID-19 op het werk, in het OV, op scholen, in restaurants, theaters, cafés, bioscopen of in de openbare ruimte met zich meebrengt, zoveel mogelijk te beperken.

Door COVID-19 zijn veel bedrijven en organisaties in alle sectoren ertoe genoodzaakt allerlei maatregelen te treffen. Om hun bedrijfsvoering op een andere manier kunnen inrichten en op een zo optimaal mogelijke manier door kunnen gaan of de deuren weer te kunnen openen zijn aanpassingen nodig. Er is in meerdere sectoren behoefte om op zeer korte termijn praktische en breed gedragen afspraken te maken. Een NEN-spec, gemaakt door marktpartijen en experts zelf, kan praktische oplossingen bieden voor veilig leven en werken in deze uitzonderlijke periode. De NEN-spec kan worden toegepast als relevante stakeholders samen tot gedragen en praktisch toepasbare afspraken willen komen.

De fast track procedure

Reeds gepubliceerde NEN-specs

1

NEN-spec niet-medische mond-neus maskers


NEN-spec 1 geeft aanbevelingen voor het ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud van niet-medische mondkapjes. Het document is vrij beschikbaar via NEN.

Wat is het ontwerp? Welk materiaal is geschikt en hoe maak je zelf een mondkapje? Hoe gebruik je het? Hoe kan het mondkapje worden gereinigd? Of hoe verpak je als fabrikant het mondkapje en welke informatie moet dan worden meegeleverd met het product?

Meer lezen en downloaden

De NEN-spec voor niet-medische mondkapjes kan kosteloos worden gedownload. Ga naar www.nen.nl/niet-medisch-mondkapje

2

Kantoorwerkplekken


NEN-spec 2 geeft ergonomische eisen voor de oppervlakte en inrichting van kantoorwerkplekken in het kader van COVID-19-maatregelen gepubliceerd.

Door COVID-19 werken veel mensen sinds half maart thuis en zijn kantoren veelal (deels) gesloten. Om mensen weer op kantoor te kunnen laten werken, moeten ruimtes anders worden ingericht of ingedeeld.

Zie ook het uitgebreidere artikel over NEN-spec 2 elders in deze uitgave.

Meer lezen en downloaden

De NEN-spec voor kantoorwerkplekken kan kosteloos worden gedownload. Ga naar www.nen.nl/kantoorwerkplek

3

Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik

Tijdens een crisis, zoals de COVID-19-pandemie, kan snel een tekort ontstaan aan bepaalde medische hulpmiddelen. Hergebruik van middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor eenmalig gebruik kan dan een noodzakelijke optie worden.

Zorginstellingen, gebruikers en andere betrokken partijen hebben behoefte aan richtlijnen als zij voor deze keuze komen te staan. NEN-spec 3 beschrijft de dan te volgen stappen en aanbevelingen.

Downloaden

NEN-spec 3 'Medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik - Richtlijn voor hergebruik tijdens COVID-19' kan, na het aanmaken van een account, kosteloos worden gedownload in NEN Connect.

Interesse in het ontwikkelen van een NEN-spec?

Samen met andere stakeholders komen tot snelle, breedgedragen afspraken die uw sector vooruit helpen? Neem contact op met Paula Bohlander, projectleider van de projectgroep COVID-19, e-mail iv@nen.nl

Meer weten over de oplossingen en maatregelen van NEN in het kader van COVID-19? Ga naar nen.nl/covid19.