EDITORIAL


Innovatie helpt ons door bijzondere tijden

Dit tweede NENMagazine van 2020 brengen we uit in een compleet veranderde wereld. Vanzelfsprekende vrijheden zijn al vier maanden lang niet zo vanzelfsprekend meer. De samenleving is voor iedereen een stuk kleiner, afstandelijker en hier en daar ook veel killer geworden. Veel ondernemers, bedrijven en werknemers kregen te maken met de acute economische veranderingen: van de ene op de andere dag geen omzet of geen inkomen meer. En dan de gevaren voor de gezondheid. Tragische verhalen over de zorg voor ouders en grootouders en de vele sterfgevallen die helaas vielen te betreuren. Corona heeft onze manier van leven voorgoed veranderd.

In de afgelopen maanden hebben wij bij NEN, samen met onze ISO en IEC collega’s, alles op alles gezet om normalisatie in Nederland, Europa en mondiaal zo goed en zo kwaad als mogelijk door te laten gaan. Dit zijn tijden waarin je je maatschappelijke relevantie moet laten zien. Dat dit is gelukt is vooral te danken aan u: onze opdrachtgevers, leden van normcommissies, afnemers en gebruikers van onze online producten en diensten en de deelnemers aan onze traingen. Dankzij u allen konden wij ons werk, weliswaar op geheel andere wijze, doorzetten. De afgelopen periode heeft ook NEN veranderd. Al vier maanden werken onze collega’s vanuit huis. In no time werden alle (internationale) commissievergaderingen op afstand gevoerd. Het mooie is... in veel gevallen werkt dat beter en sneller en het scheelt ook nog eens vele vervuilende vliegkilometers bovendien. Evenementen en trainingen werden overnight digitaal. En inmiddels bieden wij al 40 volledig online trainingen en organiseren we webinars met een bereik dat vele malen groter is dan voorheen. Ook onze eigen, interne manier van werken is veranderd. We zijn met elkaar een stuk sneller, flexibeler en slagvaardiger geworden. De crisis heeft daarmee in één klap voor allerlei innovaties gezorgd die wij heel graag willen vasthouden en meenemen naar de toekomst. Om het hoofd te bieden aan de Coronacrisis proberen wij onze stakeholders extra te ondersteunen met onze producten en diensten. Al meteen in maart hebben we normen voor mondkapjes, beademingsapparatuur en andere medische hulpmiddelen vrij beschikbaar gesteld om zo de productie hiervan te kunnen versnellen. In de afgelopen maanden hebben we verder een geheel nieuwe productlijn uit de grond gestampt: de NEN-spec. Een ontwikkeling van het net voor Corona gestarte NEN-Innovatielab. Met deze nieuwe NEN-spec kunnen we binnen 3 weken (tijdelijke) afspraken en maatregelen vastleggen. Een fenomenale versnelling ten opzichte van de gebruikelijke trajecten. Er zijn inmiddels NEN-specs beschikbaar voor productie en gebruik van niet-medische mondkapjes, voor veilige ingebruikname van kantoren en voor het verantwoord hergebruik van schaarse medische disposables. Op die manier willen wij als NEN bijdragen aan een snel herstel van onze economie en samenleving.

'We zijn met elkaar een stuk sneller, flexibeler en slagvaardiger geworden. De crisis heeft daarmee in één klap voor allerlei innovaties gezorgd die wij heel graag willen vasthouden en meenemen naar de toekomst.'

Deze versnelling van en door innovaties is iets wat we terug zien in de hele wereld, in alle sectoren van de economie en in alle onderdelen van het maatschappelijk verkeer. Corona heeft ons laten inzien hoe belangrijk innovatie en samenwerking voor ons zijn. In deze NENMagazine staan innovaties, samenwerkingen en zichtbaarheid van normen daarom centraal. Er zijn artikelen te lezen over de NENnovation Award, de nieuwe ‘fast track’ procedure en de NEN-spec voor kantoorwerkplekken. Maar ook over samenwerkingen met Octrooicentrum Nederland en met Techleap. De redactie ging in gesprek met de ambassadeur van startups en scaleups, Constantijn van Oranje-Nassau, over de ambitie om Nederland het beste Europese ecosysteem voor tech startups te maken. En over de bijdrage van NEN aan deze ambitie. Vanaf 29 juni kan het NEN-pand aan de Vlinderweg in Delft weer beperkt open. We kijken ernaar uit om u snel weer te kunnen verwelkomen en elkaar weer in levende lijve te ontmoeten!

Rik van Terwisga, Algemeen directeur NEN rik.vanterwisga@nen.nl