EDITORIAL


Normalisatie stopt niet in crisistijden

Deze NENMagazine brengen we uit in bijzondere tijden. Sinds enkele weken kwam het ‘Coronavirus crisisteam’ van NEN al dagelijks even bij elkaar. Dag na dag zagen we het aantal Coronabesmettingen stijgen. Alarmerende berichten uit Italië, de eerste besmetting in Delft (standplaats van NEN) en helaas ook het eerste sterfgeval in Nederland. Plotseling moesten alle Brabantse collega’s thuis blijven en daarna ging het snel. Voor de zekerheid hadden wij vanuit NEN alvast worst case scenario’s voorbereid. En die kwamen eerder dan verwacht van pas.

Op donderdag 12 maart kwamen de maatregelen van het kabinet en RIVM en de berichten vanuit ISO en CEN-CENELEC. Bij NEN is er direct gehandeld en besloten dat met onmiddellijke ingang bij voorkeur thuis gewerkt moest worden en dat alle bijeenkomsten zoveel mogelijk remote moesten plaatsvinden. Grote evenementen werden gecanceld, vergaderingen werden op een andere manier georganiseerd of verzet en trainingen werden omgezet naar online webinars. In ieder geval tot 6 april werken we bij NEN grotendeels vanuit huis. De medewerkers van NEN gaan voor het werk niet meer naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk blijkt. Ook daarvoor worden virtuele oplossingen opgezet. Op die manier kan alles doorgaan, maar dan op afstand.

Nederland wordt dezer dagen getest. Wij worden gedwongen fundamenteel na te denken over wat belangrijk voor ons is, onze verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf en voor onze omgeving. Dat betekent soms afzien van leuke dingen en jezelf dwingen dingen anders te doen dan normaal. En goed na te denken wat echt moet en wat misschien net zo goed achterwege kan blijven. We leren weer waarderen wat we wél hebben en wat wél kan. Dat gaat ongetwijfeld leiden tot nieuwe manieren van werken die een blijvende, positieve verandering gaan betekenen.

'We leren weer waarderen wat we wél hebben en wat wél kan. Dat gaat ongetwijfeld leiden tot nieuwe manieren van werken die een blijvende, positieve verandering gaan betekenen.'

Vanuit NEN gaan we alles op alles zetten om ervoor zorgen dat normalisatie in Nederland en in de rest van de wereld, zo goed mogelijk door kan gaan. Wij willen voorkomen dat normalisatie in de wereld een aantal maanden plat ligt. Wij geloven dat de wereld beter wordt van normalisatie, dus ook in deze crisistijden gaat ons werk door. Daarom blijven we ook in deze tijden onze verhalen met u delen. Verhalen die laten zien dat normalisatie een belangrijke bijdrage levert aan het creëren van vertrouwen op het gebied van internationale handel, innovatie, veiligheid en duurzaamheid. Lees in de eerste NENMagazine van 2020 over innovatieve projecten zoals de hyperloop en het exoskelet, maar ook de noodzaak van goed functionerende ICT voor de patiëntveiligheid wordt toegelicht. Wij realiseren ons dat deze tijden veel van u vragen, zowel privé als van de organisatie waarin u werkt. Wij wensen u allemaal veel sterkte toe!

Rik van Terwisga, Algemeen directeur NEN rik.vanterwisga@nen.nl