NORMEN VAN DE TOEKOMST


De 21e eeuw van onze kinderen

Is onze hoofdstad in de toekomst Enschede aan Zee?

In de aflevering ‘Hebben mijn dochters straks natte voeten?’ leer je hoe ons waterbeheer er in de toekomst uitziet. De zeespiegel stijgt veel harder dan we vroeger dachten en de deltawerken waar we zo trots op zijn, raken achterhaald. Ons land dat altijd heeft gestreden tegen het water, moet die strijd misschien wel opgeven. Dat roept allerlei ethische vragen op. Want wie heeft er eigenlijk rechten als we land moeten teruggeven aan de zee? Wie moet er verhuizen en wie niet? Heet de hoofdstad van Nederland straks Enschede aan Zee? Grote vragen die alle vanzelfsprekendheden van nu ter discussie stellen. ‘Het is een kwestie van tijd. Of dat nu in 2150 is of in 2200, de zeespiegel zal minimaal met twee meter stijgen.‘

Verschillende wetenschappers geven antwoord op deze vragen. Marjolijn Haasnoot, senior-onderzoeker klimaat & water bij kennisinstituut Deltares, vertelt bijvoorbeeld over de kortetermijnmaatregelen en de langetermijnopties. Erik-Jan Pleister, landschapsarchitect bij Lola Landscape Architects, is het brein achter een groot alomvattend plan over de nieuwe inrichting van Nederland in 2200, voor het geval de zeespiegel dan aanzienlijk is gestegen. Hij ziet een groot deel van de bevolking verhuizen naar het oosten van het land.

Hebben mijn kinderen straks natte voeten? Gaan ze nog rijles nemen of kunnen ze slapend naar hun werk met een zelf bedienende auto? Zorgt een robot voor mijn dochters in de toekomst of schakelen zij met hun digitale arts? Hebben ze nog wel geheimen? Kunnen ze nog wel eten wat ze willen? Op deze vragen en nog veel meer van deze issues krijgt presentator Art Rooijakkers antwoord in de serie afleveringen van de Eeuw van mijn Dochters op BNR. NEN is trotse sponsor van deze serie.

Samen met experts blikt Rooijakkers vooruit op wat de toekomst gaat brengen. Zijn tweelingdochters, Puk en Keesje, zijn in 2017 geboren. Zij groeien op in de 21e eeuw. Een eeuw waarin alles in beweging is.

De serie werpt een realistische en verrassende blik op wat ons de komende jaren te wachten staat. In elke aflevering maken verschillende wetenschappers uit het veld ons wegwijs in de veranderingen die op ons afkomen. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente, vertellen in elke uitzending wat dat voor onze maatschappij betekent. We lichten twee uitzendingen uit.

NEN sponsor van 'De Eeuw van mijn Dochters'

NEN is trotse sponsor van het nieuwe programma van BNR. De thema’s van de uitzendingen passen goed bij de onderwerpen waar NEN nu mee bezig is, zoals afspraken voor een circulaire economie, digitale transformatie, uitdagingen in de watersector en de energietransitie. Wat moeten we als Nederland doen om energieneutraal te worden, circulair te kunnen bouwen, geen grondstoffen meer te verspillen en te zorgen dat als de zeespiegel stijgt we droge voeten houden? Voor veel oplossingen zijn nieuwe normen nodig of moeten bestaande normen worden aangepast. Dit zorgt voor meer veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid.

Iedere donderdag om 19.00 uur

De Eeuw van mijn Dochters is nog deze maand iedere donderdagavond om 19.00 uur te horen bij BNR Nieuwsradio en te beluisteren als podcast.

Tijd voor een food revolution

In de aflevering ‘Wat eten mijn dochters straks?’ wordt ons menu van de toekomst ter discussie gesteld. Eind deze eeuw zijn er misschien wel 11 miljard mensen op de wereld. Dat zijn 11 miljard monden die gevoed moeten worden. Hoe doen we dat? Kan je straks nog eten wat je wil? Mark Post, hoogleraar Vasculaire Fysiologie aan de Universiteit van Maastricht en uitvinder van de kweekhamburger denkt dat de manier waarop we ons huidige voedsel produceren onhoudbaar is. ‘De voorspelling is dat er in 2050 maar liefst 70% meer vleesconsumptie is dan nu.

Wat Peter-Paul Verbeek betreft, is het tijd voor fundamentele herziening op ons voedsel en de rol van technologie in ons voedsel. Vlees produceren drukt enorm zwaar op ons ecosysteem. Is kweekvlees de oplossing? Of moeten we de voedingsstoffen efficiënter binnenkrijgen? En wat gebeurt er dan met de sociale rol van koken en van eten? Volgens Peter-Paul is kweekvlees een overgangsfenomeen. De kunst is om opnieuw te leren genieten van eten, van nieuwe smaken en structuren. Daarbij is het printen van voedsel een interessante optie. En wordt de designer van dit voedsel de nieuwe chefkok.

Ook Koen van Dijke, poedertechnoloog bij Danone, denkt dat de manier waarop we nu voedsel produceren en consumeren niet houdbaar is. Het is tijd voor een 'food revolution', stelt hij. Bijvoorbeeld door gedroogd voedsel. Dit moet ook een antwoord bieden op voedselverspilling want dertig procent van ons voedsel gooien we nu weg.